A csengő

A kis, leleményes, ferdeszemű embertársaink próbáltak minél több ún. extra dolgot adni a HiSec ajtóval együtt. Már beszéltünk a szép fényezésről, a többpontos záródásról, a kulcslyuk megvilágító címkéről, a jó szigetelésről. A végső pontot az i-re, azonban a beépített csengővel tették fel.

Első látszatra mindenki a falon keresi a csengőt, mert ugyebár magyar ember lévén, egy kapcsolót keresnénk, mint a régi panel ajtóknál, amit nem fogunk találni. Az ajtó zsanér felőli oldalán a kilinccsel szemben találunk egy átlátszó gombszerűséget, amit ha megnyomunk, kéken világít, mint a kilincs, és egy kellemes csengőhang szólal meg.

Hogy mivel is működik?  Ez a csengő szintén elemmel működik, a kilincshez hasonlóan. Ha kinyitjuk az ajtót, a zsanér felőli oldalon, úgy középtájban, található egy műanyag kis fedél, aminek a lepattintásával hozzáférünk az elemhez, és így ki tudjuk cserélni azt. Ez a burkolat barna vagy fekete színű. Leginkább a számológépek és kvarcjátékok elemtartó fedeléhez hasonlít, hogy könnyebb legyen felismerni. A gyári elemmel egy évig biztos, hogy működik a csengő. Ha szerencséje van a HiSec ajtó tulajdonosnak, akkor egy elemcsere után továbbra is szól a dallam, de általában, kínai alkatrész révén, ez a nyomógomb inkább beesik vagy megszűnik működni.