HiSec ajtó kilincs, pajzs, rozetta

Kilincs, pajzs

A kínai ajtókon lévő kilincs, vagy más néven pajzs, egyben van, azaz egy egységben található.  A kilincs rá van fogatva a pajzsra, amely alatt egy erősebb rugó található, így ezt szétszedni, szétválasztani nem ajánlott. Az első szériás kínai ajtókon lévő kilincs nagyon gyenge, sokszor letörik, a betörők is előszeretettel feszegetik le őket az ajtóról. A mostaniakat már egy erős, edzett acélváz merevíti, amely tőcsavarokkal van ellátva. A pajzs jellegzetes mintázata szálcsiszolt vagy pöttyös alakzatú, maga a felület lakkozott, magasfényű lemez. Alatta egy gumi vagy műanyag alátét-lemez található, ami felfekszik az ajtó lapjára kívül és belül egyaránt. A kilincs külső oldalába egy nyomógomb van beépítve, amely egy elem segítségével lefele (kéken) megvilágítja a kulcsnyílást. Ez egy praktikus funkció, habár egy év után kimerül benne az elem. A kilincsen lévő hátsó csavar eltekerésével - amelyhez a pajzs eltávolításával lehet hozzáférni -, emelhető le a kilincs előlapja, ami alatt megtalálható az elem. Ezt kell cserélni, ha a kilincset újra világítóvá szeretnénk tenni.

A kilincs dorn-mérete általában 65-67 mm. A pajzs jobbos és balos kivitelben létezik, elvileg a papírdobozán is megtalálható a „left” és „right” felirat. Ez is meg van cserélve a kínaiaknál, mert a „right” feliratú dobozban balos, a „left” feliratú dobozban pedig jobbos kilincs található.  Az ajtón átmenő 8x8 mm kilincstengely vezeti meg a külső és belső kilincset, amit belülről még két darab ötös menetes csavar fog és húz össze. Belülről, a zár alatt van egy ún. ráfordító kallantyú, amely egy kényelmi funkció, így hazaérés után nem kell kulccsal zárni az ajtót.

Ezen kívül van még gomb-kilincses változata is a pajzsnak.

A kínai ajtók kilincsei két esetben szoktak letörni. Az egyik, ha az ajtó rosszul van beépítve és az ügyfél rángatja, emelgeti, így persze, hogy letörik. A másik eset pedig, amikor magában a kilincs garnitúrában nincsen semmilyen erősítés, védelem. Ez a legolcsóbb kínai ajtókra jellemző. Ez, akár a beszereléstől számított egy hónapon belül is a kézben maradhat. Ilyet mi nem forgalmazunk, nem szerelünk be, csakis az erősített változatot. Ennek a költsége Budapest területén, számlával, munkadíjjal együtt 32.000 Ft.

Ez a szolgáltatás non-stop elérhető az év 365 napján! Vállalunk továbbá zárbetét cserét, helyszíni tekerőgomb szerelést, garanciával, non-stop!

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár
hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár
hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár

Törésvédő rozetta

A kínai ajtó zárbetétjét egy ún. törésvédő rozetta öleli körbe és biztosítja a zártörés ellen. Egy fúrásvédő karikát tettek a rozetta elejére, amely a zárbetétet védi fúrás ellen. Erről a törésvédő rozettáról azonban tudni érdemes, hogy nem edzett, erős acélból készül, hanem egy gyenge lemezből. Bár az ajtó árát tekintve már az is csoda, hogy ez a rozetta még belefért az árba. Ezt a törésvédő pajzsot, szintén két darab, az ajtón, illetve a zártesten átmenő csavarral rögzítjük egymáshoz, továbbá az ajtólaphoz. Ezek a csavarok hosszúak, vékony és vastagabb ajtókhoz egyaránt alkalmazhatók.  Átmérőjük M4.

A HiSec kínai ajtóra, illetve a Secdoorsra, és a Neximre sem lehet erősebb ún. zárbetét-védőt felrakni, ezért a lakást és értékeiket egy olyan izraeli RB zárbetéttel tudja megvédeni, ami mind a finomnyitás, azaz manipulációs nyitásnak ellenáll, mind a zárbetét törés ellen védeni tud.

Ha mégis netán leszakítják a kilincset, eltávolítják a lemez-rozettát és eltörik a zárbetétet, akkor csak a zárbetét első 1 cm-es része marad a betörő kezében, a zárbetét többi része bennmarad az ajtóban, így a betörő nem tud mit csinálni, az ajtó nem nyitható. Az ügyfél ettől függetlenül a saját kulcsával ki tudja azt nyitni. Ezután értesíteni kell a rendőrséget, akik rögzítik a jegyzőkönyvet, majd a biztosító betörési kísérletre kifizeti a károkat és a zárszerviz cég majd helyreállítja az ügyfélnek a kárt szenvedett alkatrészeket. Így tulajdonképpen az ügyfélnek nem kerül (az idegeskedésen kívül) a HiSec ajtó betörése semmibe.

Mi készségesen állunk rendelkezésére az év minden napján, éjjel-nappal! Kiszállási díj nélkül, Budapest összes kerületében, egy órán belül HiSec ajtó zárcsere, HiSec, Secdoors, kínai ajtó beállítás (nem beépítés!), kilincs, pajzs, rozetta csere, letörés esetén is, egyaránt!

Felső körpajzs

A felső körpajzsok csak a kétzáras kivitelű, kínai ajtóknál találhatók. Lényegük és funkciójuk ugyanaz, mint az alsó, törésvédő rozettának. Itt a forma már más és a kivitel is erősebb, mint az alsó lemez-rozettánál. Kívül és belül egy forgógyűrű található meg a körcímkében, ami a fúrás ellen védi a zárbetétet. A pajzs alatt egy kemény, műanyag karika szolgál alátétként a körpajzs alá. M5 csavarral van összehúzatva a külső és belső oldal. A csavarok hosszát egy adapterrel meg lehet hosszabbítani igény esetén. A körpajzs átmérője 53 mm.

A kínai ajtóknál ez a felső pajzs inkább díszítő elemként funkcionál, minthogy védelmet adna. Nagyon sokat szervizelünk ezekből. A fő probléma, ha nagyon gyenge zárbetét van benne, pl. az eredeti kínai, akkor egy zárnyitó szerszámmal 3-4 mp alatt lehet kinyitni. Ha a betörő nem szakképzett, hanem inkább fizikailag erős, akkor egy erősebb fogóval leszakítja a pajzsot, eltöri a zárbetétet és már nyitva is van a HiSec ajtó.

A felső ajtózárnál ugyanazt a zárbetét cserét javasoljuk, mint az alsónál, hogy ne lehessen az ajtót roncsolás nélkül kinyitni, illetve hogy zártörés esetén is megakadályozza a betörő lakásba való bejutását és annak kirablását. Erre kiváló védelmet nyújt az izraeli interaktív csapos, törésvédett RB zárbetét. Részletek: http://www.rbzarbetet.hu/

Kilincs, rozetta, kínai kilincs, kínai rozetta, pajzs, kínai pajzs