Kínai zár – csak csere

A kínai ajtók zárszerkezete nem egy bonyolult szerkezet. Viszont ugyanúgy, mint a többi bevésőzár, forgó-kopó alkatrészekkel van ellátva. Külön mechanikája van a kilincs szerkezetnek, a zárbetét működtető szerkezetnek, és a belső ráfordítós zárnak. Igaz, hogy ezeket a zárakat szét lehet szedni, és ki lehetne benne cserélni az alkatrészt (pl. rugó, tolórudak, reteszek, csapok), viszont ilyen alkatrész utánpótlás, hozzáférés nincs Magyarországon biztosítva.

Ezek a zárszerkezetek rosszul beállított ajtó esetén viszonylag hamar tönkremennek, lefittyed a kilincs, a zár visszahúzó rugója megadja magát. Ezért ezeken a szerkezeteken semmilyen javítást, alkatrész-cserét nem tudunk eszközölni, csak komplett, 3 pontos zárszerkezetet tudunk benne cserélni.

Sok beérkező hívásunk van, hogy szétszedték a zárat és csak egy rugóra lenne szükség. Nekünk ilyen rugónk nincs. Ha valakinek van erre ideje, kapacitása, akkor kereshet egy rugó készítőt, ahova bemehet és elkészíttetheti vele ezt a kis alkatrészt, amit aztán magának kicserélhet.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ezek a zárak azért mennek tönkre, mert vagy valamelyik barkácsáruház olcsó minőségű ajtója lett beszerelve, vagy pedig az ajtó rossz beépítése után a szerkezet folyamatos terhelésnek van kitéve a nehéz zárás/nyitás miatt. Ez azonban megszüntethető egy kis ajtó-zárfogadó igazítással. Ehhez a művelethez bátran keresse zárszerviz cégünket!