A belső ráfordító tekerőgomb nem a zár tartozéka

A kínai HiSec biztonsági ajtóknál, a zárszerkezeten lévő másodzár magához a szerkezethez tartozik. A kilincs-pajzson lévő lapított tekerőgomb a zárszerkezet alsó tüskéjét mozgatja.

Tehát itt két dologról beszélünk. Hasonlóan, ahogy a zárbetét működteti a zárszerkezet három tüskéjét, itt a kis belső tekerőgomb működteti a zárszerkezet alsó tüskéjét. Ha a belső tekerőgomb letörik, és nem lehet reteszelni az ajtót, akkor a kilincsgarnitúrát kell kompletten lecserélni, hiszen ehhez tartozik a tekerőgomb.

Ha viszont az ajtó becsukásakor magától bereteszelődik ez a kis pánikzár, az azt jelenti, hogy vagy a rugó eltörött a zárszerkezetben, így a csapódás hatására bereteszelt a zár (ergó vagy kizárjuk magunkat, vagy bezárjuk magunkat), vagy már annyira gyenge ez a rugó, hogy nincs tartása/ellenhatása és ezért zárta rá az alsó tüskét. Ebben az esetben viszont magát a zárszerkezetet kell kicserélni, mert ebben ment tönkre a rugó.

Alkatrészek (pl. rugók) nincsenek ehhez az ajtóhoz/zárhoz, így mindig kompletten ki kell cserélni azt, ami elromlott, amiben eltört valami.