A világító kilincs

Nem is olyan rossz találmány ez a távol keleti gondolat, pláne olyan helyeken, lépcsőházakban, ahol kevés fény van, vagy gyakran kiég az izzó. A feladata ennek a kék fénynek, hogy ahová a kulcsot bedugjuk, a zárnyílást megvilágítsa.

A kínaiak ezt úgy oldották meg, hogy a kilincs nyakába alulról tulajdonképpen egy kis led izzót tettek be, és a kilincs mögé pedig egy apró, műanyag gombot helyeztek el. Tehát, amikor hazamegyünk, minden alkalommal, amikor megmarkoljuk a kilincset, ezzel a mozdulattal fel is kapcsoljuk ezt a fényforrást, így könnyedén beletalálunk a kulccsal a kulcslyukba.

Az újonnan felszerelt kilincseknél, rendszeres használattal, legalább egy évig bírja az elem. A lemerülés után, a külső és a belső zárpajzsot csillagcsavarhúzó segítségével szét kell választani, majd a hátára fektetve egy asztalra érdemes azt lefektetni. A kilincs-fogantyú belső felén van egy kis csavar, amit ki kell tekerni, a kilincs külső lemeze így lejön, ami mögött az elem található.

Elemcsere után a fenti eljárás fordított sorrendjében visszaszereljük a kilincset és máris élvezhető újra a kék fény a sötétben.