Melyik zárbetét nem jó a HiSec és egyéb kínai ajtókba?

Aki HiSec vagy egyéb más kínai bejárati ajtóval rendelkezik, az bizony sajnos „meg van lőve” zárbetét problémával. Most nem azt vesézzük ki, hogy a kínai betét miért silány, hanem arra utalunk, amikor valaki ezen már túl van és rájön, hogy szükséges a zárcsere. Ám nem szeretne zárszerviz céget hívni, hanem saját maga szeretné az ajtóban lévő zárbetétet kicserélni. Itt aztán hamar több problémával is szembesül.

Rögtön az első, hogy a kínai szabvány zárbetét mérete nem azonos a hazánkban kapható európai szabvány mérettel. Még akkor sem, ha az kínai (pl. GMB, Sib, stb.). A nagyobb probléma inkább mégis az, hogy aki nem szakember, az nem tudja, hogy a széles vállú kulcsok a kialakításuk miatt nem fognak tudni belemenni a külső forgógyűrűs rozettába. Ha esetleg mégis beleerőltetik, akkor pedig nagyon nehezen és akadozva fogja működtetni a zárszerkezetet. Ez elég hamar további problémához vezethet. Az alábbi zárbetéteket nem javasoljuk a kínai ajtókba: Mottura Champions, Corbin, Tesa T60, Iseo R9, Abus D6, D10.

Fentiek miatt tanácsos mégis szakemberhez fordulni, mert a sok utánajárás, a későbbi garanciális problémák, a szerszámozottság hiánya és a plusz stressz egyszerűen nem éri meg a vele való vacakolást!