A kilincsgarnitúra, avagy a pajzs

Kicsit szeretnénk ma tisztába lenni pár dolgot, mert nem mindig egyértelmű a hozzá nem értők számára, hogy mit hogyan nevezünk, minek, mi a szakmai elnevezése.

Sokszor fordul elő, hogy a HiSec ajtóknak letörik a külső vagy belső kilincse, vagy eltörik benne a rugó és lefittyed. Ilyenkor a komplett kilincsgarnitúrát szoktuk lecserélni. Magyarul, teljesen mindegy, hogy a külső, vagy a belső oldalon lévő kilincs tört-e le, az új garnitúra tartalmaz külső és belső kilincset is. A kilincsek párban vannak. Olyan nem létezik, hogy valaki egy darab kilincset szeretne venni. Gondoljanak a zoknira! Azok is párban vannak. Vagy kettő, vagy egy sem. Ez az első dolog, amit meg kell érteni.

A másik, hogy a kínai ajtóknál, így a HiSec ajtóknál is, a kilincs egyben van a pajzzsal. A pajzs a kilincs mögött lévő hosszú, téglalap alakú fémlap, erre van rögzítve maga a kilincs. Tehát a kilincs így van csomagolva, pajzzsal együtt. Szakmai nyelven egyszerűen csak pajzsnak hívjuk az egész szerkezetet. Törés esetén a kilincs/pajzs komplett cseréje az egyetlen megoldás.