Alsó vagy felső zárbetét

Új lakásba költözéskor, kulcselvesztéskor, zárcserekor felmerül a kérdés, hogy a két zárbetét közül melyiket érdemes kicserélni.

Persze részünkről, szakmai és biztonsági szempontból is a válasz, hogy mind a kettőt, mert nem tudhatni, hogy kinél maradt még kulcs. Ilyenkor az a kérdés, hogy milyenre.

A kínai HiSec ajtókban javarészt még az eredeti zárbetét található, amit, szinte már lerágott csontként, csakis nulla biztonsági fokozattal jellemzünk. Tehát minimum egy középkategóriásra ki kell cserélni mind a két zárbetétet. De mit is takar a középkategória?

Sajnos már nagyon sok európai zárbetét forgalmazó cég Kínában gyártatja a termékeit, mert az olcsó munkaerő nekik hasznot hoz. Viszont a forgalmazó a gyártó cégnél folyamatosan jelen van, és minőségi ellenőrzést tart. Annyi a különbség ezek és az kínai ajtóban lévő eredeti zárbetétek között, hogy a kulcsai masszívabbak, a zárbetétben van fúrásvédelem, néhol törésvédelem, illetve tovább bírja a használatot. De manipulációs nyitás ellen ezek sincsenek védve.

Aki megengedheti magának, hogy a kínai ajtó biztonsági fokozatát emelje, akkor javasoljuk mind az alsó, mind a felső zárbetét prémium kategóriára való cserélését. Ez kb. 70.000 Ft-ba kerül. Ha ez soknak tűnik, akkor legalább az egyik cseréje mindenképpen javasolt. Ezek a prémium kategóriás zárbetétek már minden védelmi funkcióval rendelkeznek, tehát kellő biztonságot nyújtanak.