Elektromos kínai ajtó

Körülbelül 8-10 éve van jelen a magyar piacon, azon belül is a lakások ajtóin, a világító kilincses, kínai bejárati ajtó. Ezalatt az időszak alatt találkoztunk már fehérrel, barnával, üvegessel, egyzáras-, kétzáras kivitellel, kívülről fix gombos kivitellel, felhúzó kilincses kivitellel, nem szabvány méretű zárcilinderrel, különböző méretű zártestűekkel, felül tollas kulcsos kivitellel, világító és daloló kilinccsel, rosszul záródó/szigetelő változattal, tökéletesen beépített változattal. Amit azonban ezen a héten láttunk, az messzemenőkig viszi a pálmát.

Az egyik az egy ujjlenyomatos zár volt, a másik pedig egy kártyaleolvasós kivitelű változat. Őszintén megmondom, ilyet még nem láttunk, és köpni, nyelni nem tudtunk. A szerkezet olyan volt, mint a többi kínai ajtónál, viszont elektromos drótok voltak a zártestbe kötve, amelyek egy kis akkumulátorral voltak összekötve, így kapva a tápellátást. Mivel ez a kínai ajtótípus hazánkban (szerencsére) nincs igazán forgalomban, ezért az ügyfélnek (aki kínai volt) nem tudtunk segíteni. Javasoltuk, hogy átalakítjuk mechanikusra a helyszínen, de ő ragaszkodott a kártyás leolvasáshoz. Nem tudtunk megoldást kínálni neki.

Láttunk már ilyen hasonló zárat szállodai beléptető rendszereknél, de az sokkal egyszerűbb rendszerű volt, illetve szakszerűbben volt megcsinálva. Így utólag megvallva, ez a kínai, nagyon tákolmány volt. Ha esetleg valaki olvassa ezt a bejegyzésünket és neki is ilyen kínai zárja van, akkor ebben mi nem tudunk segíteni. Habár ki tudja? Még az is lehet, hogy ez a jövő. Részünkről ennek a megoldását meghagyjuk a következő generációnak.