Miért nem lehet a kínai zárat megjavítani?

HiSec vagy egyéb más kínai ajtóval bíró ügyfeleinkben gyakran felmerül az a gondolat, hogy ha valami baj történt az ajtózárral, akkor azt lehetőség szerint javítsuk meg.

Annyit kell erről a témáról mindenkinek tudni, hogy, mint a nevében is benne van, ezek a bejárati ajtók Kínából érkeznek hazánkba. Az ajtó kompletten, szerelvényekkel együtt (zár, zárbetét, kilincs, pajzs, csengő, kitekintő) van csomagolva, azt a hazai forgalmazó így veszi át. És bár az ajtózárakból, kilincsekből van utánpótlás, ám ezeknek a belső alkatrészeiből már nincs. Igazság szerint, ha utánaszámolnak az ajtó árának, akkor levonható az a következtetés, hogy a HiSec ajtóban lévő zárszerkezetek elég olcsók. Így ezeket kompletten szoktuk kicserélni zárprobléma esetén.

Fontos tudni még, hogy a szerkezetekkel nem igazán szokott probléma lenni, inkább a zárbetétek sínylik meg a minőség hiányát. A szerkezetekkel akkor lehet gond, ha az ajtó annyira rosszul van beépítve, hogy az ajtó eldeformálódása miatt a nyomás a zárszerkezeten csapódik le. Ebben az esetben bizony tönkremennek és cserére szorulnak.

Azzal is érdemes számolni, hogy a kínai sztenderd mértek nem egyeznek meg az európaival, így a kínai zárszerkezetek helyére más bevésőzárat behelyezni nem lehet.