Secdoors vagy HiSec?

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózárRöviden fogalmazva, ha erre a kérdésre válaszolni kéne, akkor azt mondanánk, hogy teljesen mindegy.

Tulajdonképpen a HiSec és a Secdoors kínai ajtó között minőségbeli különbségek nincsenek. Mindkét ajtó bőven ellát minket munkával, sok velük a gond, nem feltétlenül az ajtó miatt, hanem inkább a rossz beépítés miatt adódnak a problémák.

A HiSec és a Secdoors inkább csak a márkaneveiben különböznek, mindkettő Kínában készül, és mindkettőből van gyengébb és erősebb (vékonyabb és vastagabb) változat.

Azért a HiSec ajtó javára több jó pontot lehet írni, mivel ebből többet adtak el Magyarországon, mint a Secdoors-ból. Továbbá nagyobb a reklámkampánya, így népszerűbb és ismertebb a magyar piacon, mint a társa.

Az ajtók szerkezeti felépítése konkrétan ugyanúgy néz ki, a méretválasztékuk is megegyező, maximum annyi a különbség, hogy a Secdoors esetében a pajzs formája nem szögletes, hanem kerekített, nem csíkos, hanem sima fémfelületű. A zárszerkezet előlapja lekerekített és nem szögletes formájú. Egyébként ugyanolyan színekben gyártanak ajtókat, ugyanolyan kazettás kivitelben, egy- és kétzáras változatban.

Nagyon sokan beszélnek ezekről a HiSec és Secdoors márkanevű ajtókról, főként negatív visszajelzéseket kapnak az ajtók a neten. Az ajtók javára írandó, hogy ha megfelelően és szakszerűen be vannak építve, akkor hosszú évekig képesek jól működni.

Több blogunkban említettük már, hogy a bennük lévő gyári zárbetét nem biztonságos. Ezt az állítást ebben a blogban is megerősítjük. Az alsó- és felső hengerzárbetét sem törés-, sem fúrás-, sem finomnyitás ellen nincs védve, tehát egy ügyes kezű betörő egy precíziós szerszámmal, szinte egy perc alatt, hangtalanul és roncsolásmentesen ki tudja azokat nyitni. Erre a megoldás egy olyan zárbetét, ami mindenfajta manipulációs zárnyitás ellen védi az ajtót és a tulajdonost.

A Secdoors és HiSec ajtókban a prémium kategóriás zárbetétek cseréjével a finomnyitási, a fúrási, a törési próbálkozások ellen védve van a z ajtó. Ha az ajtót azonban valamilyen feszegetési módszerrel, pl. pajszerolással, próbálják meg kinyitni, akkor az ajtó puha szerkezete miatt valószínűleg ez sikeres lesz. Ez ellen maximum egy Barlock típusú, magyar hevederzárral lehet védekezni. Ennek a hevederzáraknak az adatairól, részleteiről bővebb tájékoztatást a www.hevederzarszereles.com oldalon talál.

Csak, hogy egy pár pozitív szót is ejtsünk róluk. Mint már említettük, biztonságilag nem nyújtanak kellő védelmet, viszont ha az ajtó jól be van építve, akkor egy régi panelajtónál sokkal többet ér. Jobb a szigetelése, szebb a színe, két zár van rajta, nagy látószögű kitekintője van, világít a kilincse, 2×5 darabos kulcskészlete van, továbbá van beépített csengője is. Tehát, ha a nagy általánosságot tekintjük, akkor ezek az ajtók a 80-90 ezer forintos árukkal verhetetlenek a piacon. Ez kb. olyan, mint az autós világban, hogy Dacia Logant már lehet venni 1.900.000 Ft-ért, meg lehet venni 3.000.000-ért Opelt.

Mindenesetre száz szónak is egy a vége. Ha Ön Budapesten vagy Pest megyében lakik, és HiSec, Secdoors bejárati ajtaja van, vagy ilyet szeretne vásárolni és beépíttetni, akkor először olvassa el a részleteket, hogy mit is kap, milyen védelmet, biztonságot kap ezért a pénzért. Mi senkit nem beszélünk le a kínai ajtókról, de legalább a zárbetétet érdemes egy RB prémium kategóriás zárbetétre kicserélni bennük első lépésként.