Ha nincs más, leragasztás

A kínai ajtó estében, a kulcsos zár mellé, egy belső tekerős, ún. pánikzárat is telepítettek. Ennek a funkciója főként kényelmi, nem biztonsági. Hazaérkezéskor csak rá kell fordítani és így kívülről már nem nyitható az ajtó.

Igen ám, de ezt az okosságot nem valami masszívra találták ki. Egy idő után, automatikusan, az ajtó nyitásakor/csukásakor életre kel, és magától bezáródik anélkül, hogy a kis kallantyún fordítottunk volna egyet. Ilyenkor zárszervizünket az ügyfelek csak azért hívják fel, hogy csak ez a kis mechanika kell nekik, vagy egy rugó, más nem. A rossz hír, hogy egyikkel sem rendelkezünk. Viszont az ügyfél nem akar zárszerkezetet cserélni, mert az ajtó, beszereléssel együtt, 40 ezer forint volt. Felteszik a nagy kérdést, hogy nincs-e valami olcsóbb megoldás. Mindig van, csak kérdés, hogy jó-e.

A jól bevált szigetelőszalagból, vagy orvosi szalagból le kell vágni két 3 cm-es csíkot. Az egyiket fel kell ragasztani a zárszerkezetnek arra a részére ahol kijön a kis zárnyelv. A másikat meg oda, ahova ez a nyelv belemenne, tehát a tokra.

Így biztos, hogy nem fogják magukat ki- és bezárni, és ettől függetlenül a zárszerkezetet még lehet használni.