Miért világít a kínai kilincs kívülről?

A kínai kilincsek jellegzetes tulajdonsága, hogy a kilincsbe bele van építve egy nyomógomb, illetve egy led lámpa, valamint a laposelemek, amelyek sorba vannak kötve és a kilincs markolatánál a belső apró gomb megnyomásával a lefelé világító led fény megvilágítja a kulcsmegvezető nyílást. Ez egy igen praktikus dolog, csak a baj ott kezdődik, hogy a világítás rovására üreges a külső kilincs markolatrésze. Ezáltal a legtöbb esetben fél, max. egy év alatt eltörik a kilincs, mivel nem tömör anyagból van, hanem vékony lemezből.

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár

Mit javasol a szakértő a kínai ajtó tulajdonosoknak?

A legfontosabb, hogy többet ilyet lehetőleg ne vegyen! Akinek pedig már be van szerelve és ezen változtatni nem tud, az a legrövidebb időn belül cseréltessen az ajtóban zárbetétet, mert szinte sporttá vált a betörési üzletág a kínai ajtók tekintetében. Verseny folyik, hogy ki tudja gyorsabban kinyitni a kínai ajtót.

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár

Hogyan védekezhetünk a betörés ellen HiSec ajtó tulajdonosként?

A HiSec ajtók a leggyengébb láncszemek a betörések statisztikájában, de ez csak azokra igaz, akik az ajtó beszerelése óta nem cseréltettek/cseréltek jó minőségű zárat. Úgy lehet megállapítani, hogy jó vagy rossz a bejárati ajtózár, ha egy szakemberrel konzultálnak, vagy utánanéznek a neten, hogy milyen a jelenlegi zárbetét. Az eredeti kínai betét jellegzetessége a piros, fekete, sárga szemre igen feltűnő, silány minőségű kulcs. Ezeket előszeretettel, hangtalanul nyitják ki a betörők. Csak a csere a megoldás!

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár

Az ajtóvásárlás buktatói az olcsó a végén drága

A kínai ajtóra, másnéven „malacperselyre” folyamatosan költeni kell a pénzt, magyarul dobálni ki az ablakon. Az ár, amit a forgalmazó ad a beépítéssel együtt, nagyon kedvezőnek hat, ám a beszerelés utáni egy éven belül előjönnek a problémák. Melyek ezek?

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár

Letört kilincsre a megoldás, ne szigetelőszalag legyen

A kínai ajtó két fő problémája a következő. A folyamatos betörések, mert minden órában valakihez betörnek, akinek ilyen ajtaja, zárja van. Sajnos van bőven pórul járt honfitárs, sokat írnak erről különféle fórumokon. A másik pedig a napi 4-5 szervizmunkát kitevő, lógó, letörött kilincs, a kilincsben eltörött rugó problémája. Ezt helyszíni cserével tudjuk orvosolni, kiszállási díj felszámolása nélkül, egy év gyártói garanciával, megerősített, már nem letörő kilincsgarnitúrával. A kilincs mindig a markolatnál törik el, kinek kívül, kinek belül. Ez esetben egységesen cseréljük a külső és belső részt, nincs csak külön fogantyú vagy rugó. Illetve a szigetelőszalagos megoldást is el kell felejteni, mivel a kilincs egy erőkar, amit a szigetelőszalag masszívan és hosszútávon nem tart meg, így nem lehet azt rendeltetésszerűen használni.

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár

Hogy néz ki a kínai biztonsági ajtó?

Az ún. jobb minőségű kínai ajtóknál egyértelmű beazonosító jelek találhatók, ilyen pl. az ajtó jobb vagy bal felső sarkában feltüntetett gyári matrica, ami lehet HiSec, Secdoors, illetve TerraSec gyártmány. A másik ismertetőjel a csakis belülről ráfordítható retesz-zár, a harmadik legáltalánosabb jellemző a világító kilincs, ami megvilágítja a sötét lépcsőházban a kulcs nyílását. Ez egy nagyon praktikus ötlet, de mivel a kilincsbe van beépítve a led, az elem és a vezetékek, ezért az üreges szerkezetű kilincsmarkolat könnyen és gyakran le tud törni.

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár

Kínai ajtó kulcsvesztése esetén a zárszerelőt vagy a rendőrséget értesítsük?

Egy ajtó kinyittatása nem úgy működik, hogy felhívom a céget, azok kimennek, kifúrják, kinyitják, kicserélik, aztán viszlát. Legalábbis nálunk nem. Ilyenkor a következő kérdéseket tesszük fel a telefonban a megrendelő személynek. Ön a lakás tulajdonosa? Van jogosultsága oda bemenni? Mivel tudja ezt igazolni? Okirattal (lakcímkártya, tulajdoni lap, adásvételi szerződés. stb.) vagy a szomszédokkal, akik ismerik Önt. Ha igen, akkor csináljuk, de ha csak hümmögő válaszok jönnek, hogy pl. örököltem, de nincs még meg a hagyaték, vagy a barátom külföldön van, de megbízott, hogy nyissam ki, mert kiszáradnak a növények és locsolni kell… – nos ezeket sorolhatnánk napestig, de ehhez mi nem asszisztálunk!

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár

Honnan vegyünk vagy szereltessünk kínai ajtót?

Ha mindenféleképp a vásárlás mellett döntenek, akkor a barkácsáruházat el kell felejteni (lásd bővebben lentebb), és megmaradni a neten forgalmazott HiSec ajtónál, hiszen abból adtak el a legtöbbet, az már be van vezetve a piacon. Van múltja, jelene és jövője is. Egyre többen veszik a kedvező ára miatt, egyre többet is törnek fel, nekünk is több a szervizes megrendelésünk, így mindenki jól jár, csak épp a vásárló nem. Persze ezek nagy szavak, de ez a valóság. Nyilván értjük a szűk keresztmetszetet, az anyagi oldalt, mert a legtöbben 100-120 e Ft-ból szeretnének bejárati ajtót a régi, rozoga panelajtó helyett. Ez esztétikailag, szigetelésileg jobban megállja a helyét, de a hosszútávú minőségi és biztonsági feladatot már nem egészen látja el.

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár