Zárbetét védelem

Magyarországon nagyon sok zárbetét forgalmazó cég van jelen és kínálja a termékeit. Ha egy kicsit visszatekintünk a múltba, akkor még nem volt ilyen széleskörű a paletta, mint a mostani piacon. Egy fajta zárbetét volt az Elzett. Csak ezután kezdett lépésről lépésre kialakulni a különböző zárbetét családok forgalmazása hazánkban.

Sok ember a zárszerviz cégekre bízza, hogy milyen zárbetét legyen az ajtajában, de sajnos rosszabbul jár, mintha utána olvasna a neten és tájékozódna a minőségről, a méretekről, a lehetőségekről. A zárszerviz cégek többsége előszeretettel árusítja az olcsó, kínai zárbetéteket, ötszörös haszonkulccsal. Az ügyfél ebből csak annyit lát, hogy csillog-villog, 5 kulcs tartozik hozzá, és elhiszi azt, amit a kolléga mond a silány minőségű kínai zárbetétről. Mindezért jó sok pénz kifizet, pedig ezeknek a betéteknek az ára kb. 1000 forint. Egy 1000 forintos zárbetétre pedig nem szabad a lakás biztonságát bízni, érdemes ebbe jobban belegondolni.

Egy csokorba összefoglalnánk egy kis rövid tájékoztatót a zárbetétekről, hogy az ügyfélnek is némi fogalma legyen, hogy melyik zárbetét mire jó, és mi ellen véd.

A nagy általánosságban két részre osztanánk a zárbetéteket, az egyik a fogazott egyszerű kivitel, a másik a lapon mart kivitel.

Az egyszerű, fogazott kivitelű zárbetétek alkalmazásáról nyugodtan állíthatjuk szakmai szemmel, hogy csak olyan ajtókba szabad zárként alkalmazni, ami csak arra szolgál, hogy mindenféle jött-ment idegen személy nem tudjon rajta átjönni. Például egy kertkapu, egy sima tároló ajtó, ahol nincsenek értékek. Ezek a zárbetétek semmilyen mechanikai védelemmel nem rendelkeznek, ezért egy rongálási eljárásnak nem tudnak ellenállni. Se fúrás-, se finomnyitás-, se magkihúzás- és törés ellen nincsenek védve. Ilyen pl. az Elzett zárbetét, a fogazott Tesa zárbetét, a fogazott Yale betét, és még sorolhatnánk. Ezek a zárbetétek nem rosszak, csak nem látták el őket semmilyen mechanikai védelemmel. Amit mellesleg kb. 1000 forintos kiskereskedelmi árért nem is várhatnánk el.

A második lépcső a rangsorban a Kínában készülő zárbetétek. Sajnos majdnem mindenki ezeket veszi, csak ezt nem tudják, hogy biztonságilag ugyanannyit ér, mint az előbb említett zárbetétek. Annyi a különbség, hogy 5 kulcs tartozik hozzájuk, és lapon mart kivitelűek. Ezeknek szintén a kisker ára 1000 forint körül mozog, amit sajnos az ügyfelek a szervizszolgáltatással együtt 18-20 ezer forintért kapnak meg. Se törés-, fúrás-, finomnyitás ellen nem védenek. Szerintünk megbízhatatlanabb a minőségük, mint a fenti fogazott betéteké. Ilyen pl. a Gmb, Sib, Anbo.

A következő kategória már egy magasabb, minőségileg jobb szintet képvisel. Ez az európai gyártó által ellenőrzött termékek családja. Ezek szintén Kínában készülnek, de a gyártó-forgalmazó ellenőrzése alatt tartja a minőséget, ezért is képviselnek magasabb szintet. Ez egyébként látszik az anyag összetételén és kialakításán is. Ilyen pl. a Mul-T-Lock 7x7, a német Abus D6 család, a spanyol Tesa, a Basi.

Ezeknek a kulcsain is látszik a több odafigyelés, a minőségi kivitel és a zárbetét belső kialakítása. Azt nem mondanánk, hogy ezek csúcsmodellek, mert az áruk kb. 3-4 ezer forintnál kezdődik, de már egy fúrásvédelem van bennük. Ezek is ige népszerű termékek Magyarországon, sokat eladtak belőlük. Amit azért érdemes tudni, hogy a betörőknek ezek sem állnak ellent sokáig. Mindenki döntse el, hogy szereltet-e ilyen az ajtóba, a hevederzárba, mert finomnyitással, töréssel, magkihúzással ezek is könnyen nyithatók.

És elérkeztünk a magas kategóriához. Itt már nagyobb a minőségi ugrás. Ezek azért már tesztelve vannak, és valós dolgokat állítanak róluk. Tehát a minőség és márka önmagáért beszél.

A Mul-T-Lock termékhez hasonlóan, a szintén izraeli RB LOCXIS termékét emelnénk ki először. Mind méretileg, mind biztonságilag és árképzésileg jó helyen van a piacon. Másolásvédelemmel van ellátva, kétoldali törésvédelemmel védték meg a zártöréssel szemben, fúrás-, finomnyitás- és magkihúzás ellen, illetve duplasoros csaprendszerrel van felépítve. Ezeket már abszolút ajánljuk bejárati ajtókba, kínai ajtókba, hevederzárakba, és bármi olyan szerkezetekbe, ami megkívánja a magasabb biztonsági fokozatot.

Ezekhez a zárbetétekhez 3 darab, laponmart kulcs tartozik és egy védőkártya, amit szigorúan az ügyfélnek vinnie kell a másoláshoz, mert enélkül nincs kulcsmásolás. Ha elveszett a kódkártya, kizárólag zárbetét cserével, vagy helyszíni zárbetét kódolással lehet másik kulcsokhoz jutni.

Reméljük kicsit segítettünk a tisztánlátás érdekében, így mindek el tudja dönteni, hogy milyen zárbetétet válasszon a lakása védelme érdekében.

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár
hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár