Garancia zárszerelésnél

A garancia témája mindig érdekes dolog. Teljesen jogosan kíváncsiak az ügyfelek arra, hogy egy-egy zárcsere után, mire is vállalunk pontosan garanciát. Ezt nagyon röviden és egyszerűen ki lehet fejezni: mindig arra a zárra, alkatrészre vonatkozik a garancia, amit az ajtóban a zárcsere során kicseréltünk.

Mai írásunkban a kínai HiSec ajtót vizsgáljuk garanciális szempontból.

Rengeteg kínai HiSec ajtó van beépítve országszerte és nagyon sok van belőlük a fővárosban, Budapesten is. Ez a bejárati ajtó a népszerűségét elsősorban az árának köszönheti, mintsem annak a biztonságnak, amit adni tud. A kínai bejárati ajtók vonatkozásában háromfajta zárcsere/zárszerviz szolgáltatást vehetnek tőlünk igénybe az ügyfeleik, mégpedig a zárszerkezet cserét, ezen belül is a felső, egyirányba záródó zárszerkezet cseréjét és az alsó, háromirányú zárszerkezet cseréjét, továbbá a zárbetét cserét és a kilincs-cserét.

A zárbetét cserét a legtöbb esetben biztonsági okokból szokták megrendelni, pl. ha valaki elhagyta a kulcsot, vagy amikor új lakásba költözik. Persze szükség lehet erre olyan elhagyott lakáskulcsok esetében is, amikor ott állnak az ajtó előtt és akkor szembesülnek azzal, hogy nincs meg a kulcs. Ilyenkor először ki kell nyitni az ajtót. Ez pedig minden esetben a magyar jogszabályoknak megfelelően, a zárbetét roncsolásával történik.

A zárszerkezet csere már másfajta problémára utal. Ezt akkor szoktuk cserélni, amikor pl. az ajtó nem záródik megfelelően a zárszerkezet hibájából adódóan vagy a rossz ajtóbeépítésnek köszönhetően. Pl. ha az ajtót rángatni, emelgetni kell a becsukáskor, vagy a kulcs elforgatásakor a zárszerkezet nem húzza vissza a zárnyelvet.

Tudjuk, hogy ezt viszonylag nehéz egy laikusnak elmagyarázni, de megpróbáljuk. A HiSec ajtóban van egy alsó és egy felső zárszerkezet. Ezeket a zárszerkezeteket működteti a zárbetét. Amennyiben a kínai HiSec ajtóknál a zárbetétet cseréljük ki, akkor a garancia kizárólag a zárbetétre vonatkozik. Ennél az ajtónál gyakran előfordulhat, hogy a zárbetét csere után valamikor maga a zárszerkezet is megadja magát. Ilyenkor a laikus ügyfelek hivatkozhatnak a garanciára, ám mi a szerkezethez nem nyúltunk, így, ha azzal van hiba, akkor arra a garancia nem vonatkozik.

Hasonló a helyzet a kilincs-garnitúrával. Sokszor az ügyfelek ezt is keverik. Mindig rákérdeznek arra, hogy a kilincs cseréjekor maradnak-e a kulcsok. Hát, hogyne maradnánk, elvégre a kilincsnek nincs köze a kulcsokhoz! Ha a kilincspárt cseréljük, de a zárbetéthez nem nyúlunk, akkor csakis a kilincsekre vonatkozik a garancia. Ha az ajtó másnap nem nyílik, az nem garanciális ügy, hiszen semmilyen zárat nem cseréltünk benne!

A vitát és a félreértéseket úgy lehet a legegyszerűbben megelőzni, hogy felhívjuk az ügyfél figyelmét a rossz zárbetétre vagy zárszerkezetre, és azokat is cseréljük a munka során. Amennyiben az ügyfél valamit nem kér (többnyire anyagi okok miatt), abból még a jövőben adódhatnak problémák, melyre a garancia nem érvényesíthető.

Mindig elmagyarázzuk a helyszínen, hogy mire vonatkozik a garancia, mi lett kicserélve az ajtóban. Mindig ügyelünk a HiSec és az egyéb kínai ajtóknál, hogy az ügyfél megfelelően legyen tájékoztatva. Továbbra a számlán is mindig feltüntetjük, hogy zárbetét-, zárszerkezet- vagy kilincs-csere történt-e.

Így tehát remélem, sikerült visszaadnom, hogy pl. a zárszerkezet nem ugyanaz, mint a zárbetét vagy a kilincspár. Amelyik cseréjét elvégezzük, arra vonatkozik az egy év teljes körű garancia.

Természetesen az is előfordulhat, hogy pl. a zárbetét csere során a szerkezet kiválóan működik, ám pár hónap múlva elromlik. Nos, nem vagyunk jósok, ezt előre megmondani nem tudjuk, hogy mikor, mi fog elromlani. Ám Murphy törvénye szerint, ami elromolhat, az el is romlik. Így érdemes odafigyelni az ajtó működésére, és a zárszervizes kolléga tanácsaira! Kellő megfigyeléssel észlelhetők a hibajelek. Mindig érdemes az első furcsa dolognál szakemberhez fordulni, mert sok dolog előzhető meg ezzel. Ugyanúgy, mint a fogorvosnál.

Száz szónak is egy a vége, a HiSec bejárati ajtóknál három különálló dologról van szó, amelyek egymástól viszonylag függetlenek, ám egymás nélkül mégsem működhetnek.

hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár
hisec ajtó, hisec ajtózár, ajtózár, kínai ajtózár