A biztonsági ajtó lakásunkban ne HiSec legyen

Nos, ez egy nagyon jó kérdés az ügyfelek részéről, hiszen mindenkinek mást jelent a biztonság fogalma. Mi, biztonsági ajtókkal és trezorzárakkal foglalkozó szakemberek, magasabb szintre helyezzük a biztonsági ajtó fogalmát, mint egy „átlag”, nem szakmabeli ember. Ezért tartjuk helyénvalónak a fenti kérdést.

Itt azonban fontos még egy dolgot megemlítenünk. Nagyon sok fórumon említettük, azt a felháborító hozzáállást és félrevezetést, amivel az ajtóforgalmazó, vagy ajtó-gyártó cégek próbálnak az emberekkel elhitetni. Ez pedig az, hogy lassan már minden bejárati ajtó „biztonsági” ajtónak van titulálva. Ebben persze nemcsak a gyártó, vagy a forgalmazó a hibás. Hibás benne a Biztosítók Szövetsége, valamint a hiszékeny ügyfél is.

Miért mondjuk ezt? A Szövetség részéről azért, mert mint minden dologból ebben az országban, ebből is pénzt tudnak teremteni. Így pedig minden vacak, silány, dolog megkaphatja a „biztonsági” jelzőt, még akkor is, ha esetleg csak egy „kétperces biztonsági” kategóriáról is legyen szó. Részünkről semmilyen ajtó vagy zár, amit két perc alatt lehet nyitni, nem felel meg semmilyen biztonsági követelménynek. Itt beszélhetünk akár zárról, akár ajtóról. A két perc alatti nyithatóság nem biztonság.

És itt jön egyből az emberi hiszékenység, tudatlanság, és a nem gondolkodás. Miért kell ragaszkodni a „pénzért bárkinek, bármilyen ajánlást” kiállító, biztosítói tanúsítványokhoz? Miért kell elhinni a reklámokat feltétel nélkül, és pl. egy ránézésre is cseklő-nyeklő, papírvékonyságú, bármilyen anyagból is készült, filléres zárbetétekkel ellátott ajtóról elhinni, hogy az biztonsági? Egyébként ilyen pl. a kínai ajtó is. Jó nagy megtévesztés, de miért kell elhinni a 15 ponton történő záródást? Hol van a 15 pont? Valaki is megpróbálta valaha is utánaszámolni ennek a 15 pontnak? Csak egy példa: ha egy ajtóban van mondjuk egy felső zár, ami 3 db tüskét tol ki magából, illetve egy alsó, ami mondjuk négy rudat tol ki, akkor az, nem 3+4 ponton záródó, hanem csak két ponton előre záródó. Tehát előre zár, két helyen. Nem pedig 7 ponton. Illetve a 7 pont az még igaz is, a szó szoros értelmében, de ez csak megtévesztésre szolgál. Mert a 7 pont kb. két perc alatt nyitható, a zárbetét silányságának köszönhetően, így hol van a védelem? Hol a biztonság? Nem higgyenek mindennek, ami egy szórólapra vagy egy ajtóra rá van írva! Nem a pontok számítanak, ahogy egy kameránál sem a pixelek.

Akkor mi az, ami számít? Már mondjuk is.

Fontos az ajtó és az ajtó keretének az anyaga. Nem elég az, hogy fém! Ha csak „fém” szerepel a megnevezésben, az szintén félrevezető. Vannak gyenge, könnyű fémek is. Legyen vas vagy acél. Egy acélkeret, acél vázszerkezettel jól hangzik. És nemcsak jól hangzik, hanem véd is! Az ajtó rész pedig legyen rács-szerkezetű. Tehát vaskeret, benne egy vasráccsal, zártszelvényből.

A következő dolog. Mi zárja/nyitja ezt a vas-dolgot? Mindenképpen valami komolyabb zártest, például egy háromirányú trezorzár. Trezorzár? Nos, igen. Hasonlók vannak a páncélszekrényekben, azok pedig nem arról híresek, hogy nagyon hamar és könnyen kinyithatók. A trezorzárak felfelé és lefelé zárnak, valamint előre-irányba is. Egy-egy ilyen zárszerkezet (és nem zárbetét!) majdnem 3 kg súlyú. Az acél szerkezet és ajtótok is 100 kg körül van.

Az acél ajtó szerkezete között 4-5 cm vastagságú hang- és hőszigetelés található. Az ajtó burkolata kívül és belül is faburkolat, olyan színre pácolva, amilyet az ügyfél szeretne. Nemcsak barna vagy fehér szín között lehet választani, hanem a fa színek minden árnyalatában. Az ajtólap borítása lehet belülről fehér és kívülről a választott fa szín is.

Ezt kapja az, aki igazi biztonsági ajtót szeretne, amit nem lehet két perc alatt kinyitni. Amit nem lehet egy pajszerrel felfeszíteni. Amiben nem lehet eltörni a zárbetétet és visszanyitni a zárat, és nem lehet azt zárpikkeléssel, finomnyitással percek alatt kinyitni.

Egy nagyon erős, masszív, biztonsági zárral ellátott, igazi biztonsági ajtót kap az ügyfél. Mindezt házhoz szállítással, beépítéssel, garanciával együtt. Egy 140 kilós bejárati ajtót, amiben „benne van az anyag”, amiből nem spóroltak ki semmit, amit egy nagyon komoly zárszerkezet véd és működtet. Ezt nevezzük mi, szakmabeliek biztonsági ajtónak. Ezért kerül ennyibe.